De laatste jaren is de accountancybranch vaak in het nieuws, en niet altijd even positief. Het begon allemaal met de boekhoudschandalen van enkele jaren geleden. En meer recent de kritische rapporten van de AFM over de kwaliteit van de accountants die wettelijke controles uitvoeren. En nóg recenter één van de Big Four kantoren dat zelf onderwerp van onderzoek door het Openbaar Ministerie is geworden. Dit alles doet het vertrouwen in de branche geen goed.
Juist van een accountant mag worden verwacht dat die op integere en objectieve wijze zijn werk doet. En dat wanneer je een oordeel geeft over de financiële huishouding van een bedrijf er over de totstandkoming van dat oordeel geen enkele twijfel mag bestaan. Rotte appels? Uit de mand ermee! Dit alles staat buiten kijf. Toch behoeft het beeld dat in de media ontstaat over de accountancy enige nuancering. Waarom? Simpelweg omdat de ene accountant de andere niet is.
Afhankelijk van de grootte van een onderneming moet bij de jaarrekening van een onderneming een controleverklaring of een samenstelverklaring worden afgegeven. De beoordelingsverklaring laat ik hier buiten beschouwing. Grote ondernemingen moeten de accountant een controleopdracht verstrekken. Niet alle accountants mogen een dergelijke opdracht uitvoeren. De accountant heeft er een vergunning voor nodig van de AFM.
In het MKB kan in het overgrote deel worden volstaan met het verstrekken van een samenstelopdracht aan de accountant. De accountant verzamelt en rubriceert dan de door de ondernemer verstrekte informatie en rapporteert daarover. In tegenstelling tot hetgeen bij wettelijke controles gebeurt, gaat de accountant niet in op de beschrijving en controle van de administratieve organisatie (de processen) van de onderneming.
De (negatieve) aandacht die er in de media is voor de branche heeft grotendeels betrekking op het onderdeel ‘wettelijke controles’. En dat zijn dus werkzaamheden die binnen het MKB relatief weinig voorkomen. Dit laatste blijft veelal onderbelicht. En dat is jammer. Het beeld ontstaat daarmee immers dat de werkzaamheden van accountants in zijn algemeenheid niet deugen. En dat terwijl veel accountantskantoren de toetsing van hun samensteldossiers door de beroepsorganisatie glansrijk doorstaan!
Mocht u na lezing van bovenstaande denken dat u wellicht geen accountant nodig heeft, maar kunt volstaan met een (goedkoper) administratiekantoor, denkt u daar dan nog eens over na. De accountant is als geen ander op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in wet- en regelgeving. Zowel op financieel als fiscaal gebied. Daarnaast kan de accountant u behulpzaam zijn bij het opstellen en interpreteren van managementinformatie. En, tenslotte, kunt u bij de accountant terecht voor advies. Zeker in het MKB hebben accountants geleerd om als adviseur van hun klanten op te treden.
Hoe staat ons kantoor in deze discussie?
Met noordelijke nuchterheid zou je kunnen zeggen. Wij hebben een WTA-vergunning van AFM en mogen daarom wettelijke controles uitvoeren. En dat doen we ook. Mede daarom dienen we ons de maatschappelijke kritiek ter harte te nemen en continu te streven naar verbetering van onze kwaliteit. We doen dit ondermeer door te werken aan verbeterprogramma’s en door onze mensen continu bij te scholen. Dat streven naar kwaliteit doen we natuurlijk ook voor onze samenstel- en advieswerkzaamheden. Dus ook voor onze MKB klanten. Zij merken dat doordat we bovenop de samenstelwerkzaamheden enkele aanvullende werkzaamheden verrichten. Hiermee borgen we de kwaliteit van de fiscale aangiften nog verder. Samenstellen Plus noemen we dat. En ook voor Bloemsma+Faassen geldt dat de samenstel- en advieswerkzaamheden het leeuwendeel van ons werk vormen. Elke dag opnieuw doen onze medewerkers hun best om Meerwaarde Dichtbij te leveren. Meerwaarde waarbij niet hoeft te worden getwijfeld aan de kwaliteit, niet hoeft te worden getwijfeld aan de integriteit én niet hoeft te worden getwijfeld aan de objectiviteit!
Is uw beeld van de werkzaamheden van uw accountant na het lezen van dit blog genuanceerder?
Laat het me weten op https://twitter.com/BloemsmaFaassen, https://www.facebook.com/BloemsmaenFaassen of via w.faassen@bloemsmaenfaassen.nl
Met fiscale groet,
Willem Faassen