Voor werkgevers en werknemers gaat op korte termijn veel veranderen. Het wetsvoorstel Wet Werk en Zekerheid, dat binnenkort wordt behandeld in de Eerste Kamer, omvat wijzigingen op het gebied van het ontslagrecht, de transitievergoeding en de WW. Het kabinet wil met deze wet bewerkstelligen dat werknemers een betere positie krijgen in de huidige arbeidsmarkt.
Zo mag in tijdelijke contracten straks geen concurrentiebeding meer worden opgenomen (behalve als er sprake is van aantoonbare zwaarwegende bedrijfsbelangen). Ook de proeftijd in een arbeidscontract van maximaal zes maanden vervalt. Voor tijdelijke contracten met een duur van zes maanden of langer komt een ‘aanzegplicht’. Arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd eindigden altijd stilzwijgend, tenzij schriftelijk was overeengekomen dat voorafgaande opzegging nodig is. Om de werknemer meer duidelijkheid te geven is nu voorgesteld dat de werkgever de tijdelijke kracht uiterlijk een maand voor het verlopen van zijn contract schriftelijk moet laten weten of en onder welke voorwaarden het contract zal worden verlengd. Als de werkgever niet (op tijd) meldt, eindigt het contract nog wel, maar moet de werkgever een vergoeding van een maand betalen of naar rato dat hij te laat is geweest. Deze wijzigingen moeten al per 1 juli 2014 in werking treden.
De zogenoemde ketenbepaling wordt met een jaar uitgesteld, tot 1 juli 2015, op hetzelfde moment dat de wijzigingen in het ontslagrecht inwerkingtreden. De wijziging houdt in dat werknemers niet na drie jaar, zoals nu, maar al na twee jaar aanspraak kunnen maken op een vast contract. Er mogen binnen die twee jaar nog wel steeds drie tijdelijke contracten worden aangeboden. Daarnaast staat in het wetsvoorstel dat de ketenbepaling opnieuw gaat lopen als er zes maanden tussen twee contracten bij dezelfde werkgever heeft gezeten. Dat is nu is nog een periode van drie maanden.
De preventieve ontslagtoets blijft, maar er komt een vast voorgeschreven route: ontslagaanvragen om bedrijfseconomische reden en wegens langdurige arbeidsongeschiktheid gaan vanaf 1 juli 2015 via het UWV en ontslagaanvragen om persoonlijke redenen of verstoorde arbeidsomstandigheden gaan via de kantonrechter.
Er verandert nog veel meer. Bijvoorbeeld op het gebied van het inkorten van procedures, ontbinden van arbeidsovereenkomsten, transitievergoeding, ontslagvergoeding en ww-uitkering.
Wilt u weten wat al deze veranderingen betekenen voor uw positie? Neem contact met ons op. Onze professionals in Groningen, Assen en Hoogezand staan u graag bij.
Met fiscale groet,
Willem Faassen