Nederland heeft tal van prachtige, oude, monumentenpanden. Voor het onderhoud van deze monumentenpanden bestaat thans een fiscaal gunstige regeling. Als eigenaar-bewoner van een rijksmonument mag u bij het doen van aangifte inkomstenbelasting 80% van de onderhoudskosten opvoeren als aftrekpost eigen woning.
Op Prinsjesdag heeft het kabinet, bij de presentatie van het Belastingplan 2017, aangekondigd dat deze fiscale regeling per 1 januari 2017 komt te vervallen.
Wanneer u van plan bent onderhoud te laten plegen aan uw monumentenpand, dan is haast geboden. Volgend jaar is de aftrekpost immers vervallen. Onderhoudskosten zijn kosten die u maakt om het pand in bruikbare staat te houden of te herstellen. Ook kosten voor achterstallig onderhoud vallen hieronder. Deze kosten moeten in redelijkheid zijn gemaakt. Het gaat dus niet om een verbetering, zoals een uitbreiding van het pand.
Voorbeelden van onderhoudskosten zijn onder andere onderhoud aan de cv-installatie, buitenschilderwerk, metselwerk, reparaties aan elektrische installaties, herstellen van lekkages, onderhoud aan (rieten) daken.
Voor eigenaren van monumenten die al in 2016 afspraken over onderhoud hebben gemaakt, komt er in 2017 en 2018 een overgangsregeling in de vorm van een subsidie. Binnenkort wordt hierover meer bekend.
Wees u ervan bewust dat indien u een monumentenpand wilt aanschaffen of in de nabije toekomst onderhoud wilt plegen, de onderhoudskosten straks niet meer fiscaal aftrekbaar zijn. Door het wegvallen van deze aftrekpost wordt het onderhouden van een monumentenpand flink duurder.
Indien u meer wilt weten over de bestaande regeling voor aftrek van onderhoudskosten voor monumentenpanden? Neem contact op met één van de adviseurs van Bloemsma+Faassen Accountants en belastingadviseurs.
Met fiscale groet,
Willem Faassen