Was het in het voorjaar van 2011 nog betrekkelijk rustig aan het fiscale wetgevingsfront, op dit moment buitelen de ministers en staatssecretarissen uit het Kabinet Rutte 1 over elkaar met het uitventen van nieuwe wetgeving. Op het fiscale – en het sociaal zekerheidsrecht zijn er dan ook diverse ontwikkelingen te melden. Ik noem er in deze blog alvast drie om u bekend te maken met nieuwe ontwikkelingen!
Wetswijziging 1: over uw huis
U hoorde het vast al gonzen: de verlaging van de overdrachtsbelasting van 6% naar 2%. Geldt deze verlaging nu integraal en voor alle overdrachten van onroerende zaken? Het antwoord is helaas een volmondig nee. Het kabinet kiest ervoor om de verlaging alleen toe te passen op woningen. Bedrijfsonroerend goed is uitgezonderd van de verlaging en hierover wordt dan ook nog steeds 6% overdrachtsbelasting geheven. Onder het begrip ‘woning’ valt niet alleen de eigen woning, de woning waar u normaliter woont, maar ook de tweede woning, een vakantiewoning en bij de eigen woning behorende zaken als een losstaande garage e.d. Een garagebox elders in de stad valt niet onder het begrip woning. Een gemiste kans dat bedrijfsonroerend goed niet óók profiteert van de verlaging. Met name in het MKB zou dit een extra impuls aan de economische bedrijvigheid kunnen geven. Jammer. De verlaging geldt gedurende één jaar en is met terugwerkende kracht ingegaan op 15 juni 2011. Heeft u plannen om te verhuizen? Dan is dit een mooi moment om door te pakken!
Wetswijziging 2: over uw auto
Een ander onderwerp waarover de laatste tijd veel is gezegd en geschreven betreft de omzetbelasting die een werkgever betaalt in verband met het privégebruik van een personenauto door zijn werknemers. Overigens geldt voor ondernemers die een zakelijke (personen)auto voor privédoeleinden gebruikt, hetzelfde.
De Rechtbank Haarlem oordeelde op 1 juni 2011 dat het voor de heffing van omzetbelasting niet is toegestaan om aansluiting te zoeken bij de ‘milieu(on)vriendelijkheid’ van de auto. In de praktijk gebeurde dit wél omdat de BTW-heffing is gebaseerd op het privégebruik in de inkomstenbelasting. En de aldaar gehanteerde percentages: 25, 14 en 0, zijn afhankelijk van de uitstoot van schadelijke gassen door de auto. Het reële gevaar dreigde plotseling dat de BTW-heffing door dit oordeel van de Rechtbank volledig wegviel met alle gevolgen van dien voor de schatkist. Dit is opgelost doordat in politiek Den Haag met ongekende snelheid een wetswijziging is doorgevoerd die ervoor zorgt dat met ingang van 1 juli 2011 het privégebruik voor de omzetbelasting wordt berekend op 2,7% van de fiscale cataloguswaarde van de auto. Op die manier heeft de wetgever de gevolgen voor de schatkist tot een minimum beperkt. Een fraai stukje fiscale wetgevingspolitiek? Daarover mag u zelf oordelen…
Wetswijziging 3: over uw spaarloonregeling
Met ingang van 2012 zet het Kabinet een streep door de spaarloonregeling. Kent u hem nog? Via de spaarloonregeling kunnen werknemers jaarlijks €612,- uit hun brutoloon belastingvrij sparen. Het bedrag wordt gestort op een geblokkeerde spaarrekening en komt na vier jaar belastingvrij tot uitkering. Tussentijds mag het spaarbedrag alleen worden opgenomen indien het wordt aangewend voor specifieke bestedingsdoelen. Deze regeling komt nu te vervallen. De opbrengst die dit de schatkist oplevert wordt aangewend om de verlaging van de overdrachtsbelasting te financieren. Budgetneutraal noemt het kabinet dat. Voor werknemers die niet het maximale bedrag per jaar sparen is het wellicht aantrekkelijk om dit jaar, nu het nog kan, wel het maximum te sparen. Spaarbedragen die tot en met 2011 zijn gespaard blijven het huidige fiscale regime volgen en blijven dus nog maximaal vier jaar geblokkeerd.
Naast de spaarloonregeling kennen we ook de levensloopregeling. Deze regeling wordt, waarschijnlijk vanaf 2013, opgenomen in de Vitaliteitsregeling die Minister Kamp wil invoeren. Over deze regeling valt veel te zeggen. Daarover later meer!
Bovenstaande onderwerpen geven stof tot nadenken. Roepen ze vragen bij u op? Neem dan contact op met één van de medewerkers van Bloemsma+Faassen. Wij helpen u graag!
Met fiscale groet,